Sieraden van zoetwaterparels & edelstenen

Over parels

Zoetwaterparels hebben een heel lange traditie. Al voor de jaartelling werden zij in China gekweekt.

Uit overlevering blijkt dat de oude Chinezen ervan overtuigd waren dat de parel werd gevormd door een druppel regenwater, die uit de hemel in een open schelp viel en stolde.

Vanwege de glans werden de parels ook wel ‘tranen van de Goden’ genoemd.

Bijna álle parels zijn gecultiveerd, dus door de mens gekweekt.
Een puur in de natuur ontstane parel is zéér zeldzaam en daarom zeer prijzig.

ONDERHOUD

Parels worden door het dragen en de inwerking van natuurlijke huidvetten alleen maar mooier. Ze zijn absoluut niet gediend van crème, parfum of haarlak. Doe de parels pas om als uw make-up is aangebracht.

Mochten ze schoongemaakt moeten worden, doe dat dan met lauw water en een zeemleren doek. Gebruik nooit een chemisch schoonmaakmiddel.

Laat het parelsnoer zo nu en dan opnieuw rijgen. Let er daarbij op dat er tussen elke parel (afhankelijk van het type parel en snoer) een knoopje wordt gelegd. Tegenwoordig wordt voor de uitvoering van eigentijdse modellen ook gebruik gemaakt van geplastificeerd metaaldraad. Dat draad biedt vele mogelijkheden en is vele malen sterker dan het traditionele draad.

PARELTEST

Natuurlijke parels zijn allemaal anders en voelen ruw aan wanneer ze zachtjes langs de tanden worden gewreven. Dit komt doordat het parelmoer ‘dakpansgewijs’ is opgebouwd.

Nepparels zullen glad aanvoelen en zijn in de regel allemaal gelijk. Er zijn wel echte parelkettingen die nagenoeg gelijk zijn qua kleur, grootte. Deze zitten in het hogere prijssegment en zullen altijd met een certificaat geleverd worden.

Een röntgenfoto geeft echt zekerheid.

Gebruik een loep en bekijk het geboorde gat: hoe smaller, hoe beter, want ze worden verkocht op gewicht. Een echte parel weegt ook meer dan een nepparel, ook voelen echte parels kouder aan dan nepparels.

Op Wikipedia kunt u nog meer informatie vinden over parels.

LENGTES

Kettingen met een bepaalde lengte hebben een eigen naam:

Chien: nauwsluitend, vaak 3 rijen – strak rond de hals vanaf 35 cm
Choker: meest gebruikte lengte, voor elke gelegenheid – 45 cm
Prinses: iets langer, royaler, dan standaard – 50 centimeter
Matinee: perfect bij avondjurk, maar ook bij zakelijke outfit – 60 cm
Opera: vaak worden 2 dezelfde snoeren aan elkaar verbonden – 75-90 cm
Rope: langer dan 100 centimeter